неделя, 9 декември 2012 г.

Как силите пораждат движение

Измерване на сили

Силата се измерва в единици, наречени нютони (Н). Силата опъва пружината. Колкото по-голяма е силата, толкова повече се разтяга пружината.
Една сила може да приведе тяло в движение или да промени скоростта на тяло, което се движи.
Една сила може да промени посоката на тяло, което се движи.
Една сила може да промени формата на едно тяло (това се използва при коването и пресоването)

Събиране и уравновесяване на сили

При дърпане на Въже силите на всички играчи от единия отбор се събират и така се получава по-голяма сила. Когато силите на
двата отбора, дърпащи в противоположни посоки, се уравновесят, нито един от отборите не отстъпва.

Нарушаване на равновесието

Равновесие на сили
Когато един Велосипед се движи с постоянна скорост по равен път, силата, която го придвижва напред, е равна на силата на триене, която го дърпа назад.
Когато велосипедистът натиска педалите по-силно, Велосипедът се движи по-бързо. Тогава силата, която го тласка напред,  е по-голяма от силата на триене, която го задържа назад.

Действие и противодействие

Силите Винаги са по двойки плувците отблъскват водата назад и по този начин се придвижват напред. Силата, която отблъсква назад, се нарича действие. Силата, която изтласква напред, се нарича противодействие. Всяко действие има равно по сила и обратно по посока противодействие. Това означава, че когато едно тяло действа със сила на друго тяло, противодейства му друга сила с еднакъв размер и в обратна посока.
Оръдията от едната страна на платноходните кораби от XVI Век не бива да стрелят едновременно. Действието може да предизвика толкова силно противодействие, че да преобърне кораба.

Няма коментари: