събота, 18 май 2013 г.

Триене

Гуми пушещи от триенето
Ако се опитате лекичко да плъзнете една книга по масата, отначало тя няма да мръдне. Това е така, защото силата, наречена триене, я задържа. Ако я бутате по-силно, тя ще започне да се плъзга. Но докато се плъзга по масата, силата на триене намалява скоростта й. Триенето винаги действа така, че движещите се предмети спират или поне намаляват скоростта си.
Нито една повърхност не е абсолютно гладка. Под микроскоп можете да установите, че дори металът, който изглежда гладък, е неравен. Триенето е по-силно по-грапави повърхности, отколкото по-гладки. Когато пишете с молив Върху хартия, триенето изхабява графита му.
Опитайте обаче да пишете върху стъкло. То е по-гладко от
хартията, затова триенето е по-слабо и моливът не може да пише добре.

Триенето може да бъде полезно

Спирачките действат чрез триене. Колкото повече ги стискате, толкова по-силно спирачните гумички се трият о колелата и спирането става по-бързо. Обувките на алпинистите имат грапави гумени подметки. Триенето между тях и скалата предотвратява плъзгането на краката. Пътищата и гумите на колите се правят с грапави повърхности, за да се получи Възможно най-голямо триене между тях. Именно това не позволява на колите, да се пързалят.

Триенето може да пречи

Тежките коли и камиони изразходват повече гориво от автомобилите. Тяхното голямо тегло притиска гумите им по-силно към пътя и причинява по-голямо триене.
Голяма част от горивото на колите отива за преодоляване на силата на триене.
Винаги има триене между две движещи се части на двигателите. Те се нуждаят от допълнителна енергия и използват повече гориво, когато преодоляват силите на триене. Тъй като частите на двигателя се трият една о друга, те се износват.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

Когато триете ръцете си. топлината, която усещате, идва от триенето. Колкото по-силно ги триете, толкова по-топли стават те. Енергия та за преодоляване на триене то, се преобразува в топлина. Ето защо двигателите са горещи след като ги изключим.

ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ...

Науката която изучва триенето се нарича Трибология

Няма коментари: