неделя, 8 юни 2014 г.

Плаване и потъване

Как предметите изместват водата?
Отбележете нивото на водата в аквариум, пълен с вода ( може да ползвате и чаша, ако нямате аквариум). Сложете камъни във водата и вижте как водното ниво се покачва. Водата е изтласкана от мястото си, т.е. изместена е от камъните.
Във Водата предметите изглеждат по-леки, отколкото са В действителност. Водата ги отблъсква и ги издига нагоре. Когато се извадят от водата, те отново са тежки, защото водата вече не ги издига.
Колкото по-големи са предметите, толкова повече вода изместват и толкова по-трудно водата ги отблъсква. Отблъскващата сила на течностите се нарича
изтласкване.

Защо някои неща плават?

Парче корк плава във водата, но парче желязо със същата големина потъва. И двете изместват еднакво количество вода, защото имат еднакви размери.
Коркът плава, защото е много по-лек за размерите си от желязото. Масата, която има едно тяло за своите размери, се нарича плътност.
Ако едно тяло е с по-малка плътност от водата, то ще плава. Това е така, защото изтласкването на водата е достатъчно силно, за да го издигне.
Подводниците могат да променят плътността си. Когато напълнят резервоарите си с въздух, те плават. Когато ги напълнят с вода, потъват.

Защо металните кораби не потъват?

Чистото желязо е с много голяма плътност, затова дори и едно малко парче желязо тежи много. То потъва, защото изтласкващата сила на водата не е достатъчно голяма, за да го издигне.
Но корабите не се правят само от чисто желязо. Те са кухи, имат много празнини, пълни с въздух. Макар че корабът е голям по размери въздухът го прави лек. Изтласкващата сила на водата го задържа на повърхността и той се носи по водата.

Няма коментари: